MOBILE MEDIA AND EVERYDAY LIFE


Pernahkah anda melihat dan mengalami situasi ini semasa berada di rumah mahupun bersama kawan-kawan?

Hal ini terjadi apabila media mudah alih telah mengambil alih tugas dan peranan setiap masyarakat pada masa kini. Kita juga tidak dapat menafikan bahawa kita bergantung harap dengan media dan telefon mudah alih dimana kita menggunakan telefon untuk berhubung antara satu sama lain dan menggunakan “alarm” untuk bangun pagi.Dengan adanya sambungan internet dan kemudahan teknologi pada masa kini ia memudahkan pasangan dan ahli keluarga yang berjauhan daripada keluarga untuk terus berhubung dengan menggunakan skype dan terdapat juga aplikasi yang boleh membuat “video call” supaya mereka boleh melihat muka masing-masing didalam skrin.Identiti seseorang juga boleh berubah didalam media masa dan di dunia sebenar.

Newsom dan Jim Haynes (1991) menyatakan media merupakan sejenis cara komunikasi yang membolehkan maklumat disebarkan kepada masyarakat melalui radio, televisyen, surat khabar, majalah, filem dan juga Internet.Media mudah alih telah menyumbang kepada kebangkitan masyarakat komunikasi peribadi tanpa menghiraukan masyarakat sekeliling (Campbell & Park 2008). Contoh media mudah alih ialah, telefon mudah alih, tablets dan lain-lain. Menurut Mohd Hamdan Adnan, publik ialah sekumpulan individu yang bergabung bersama kerana berkongsi minat dan kepentingan yang sama (ms131).Khalayak ditakrifkan sebagai entiti berkumpulan yang wujud kerana individu-individu berkongsi pengalaman tertentu, tradisi dan gaya hidup. Perkembangan dan penggunaan media banyak memberi kesan terhadap individu dan masyarakat. Media mudah alih dan masyarakat


Media dilihat bukan sahaja memberikan kesan yang positif malah turut mengundang beberapa kesan negatif daripada pelbagai aspek. Kesan positif yang boleh kita lihat pada masyarakat ialah mereka boleh mengetahui tentang isu semasa yang telah terjadi pada masa kini dengan hanya membuka berita dalam aplikasi yang telah dimuatnaik dan popular pada masa sekarang. Bagi yang malas membaca surat khabar yang dikatakan “old fashioned” hanya datuk dan nenek sahaja yang membaca mereka boleh melayari aplikasi seperti facebook,wechat dan twitter untuk mengetahui isu semasa. Pada masa kini masyarakat hanya bergantung kepada media massa dan bukan media tradisional semata-mata. 

Hari ini telefon mudah alih telah menjadi satu kepentingan dan kemestian bagi setiap masyarakat tidak kira tua ataupun muda dan menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka. Disebabkan telefon mudah alih telah mengalami beberapa transformasi dan mudah untuk dibawa kemana-mana setiap ahli masyarakat akan membawa telefon mudah alih mereka kemana sehaja malahan juga telah mengakibatkan hubungan Antara ahli keluarga menjadi renggang. Hal ini disebabkan apabila perbualan yang sepatutnya berlaku secara bersemuka akan tetapi tidak lagi pada masa kini kerana telah diambil alih oleh media massa. Telefon bimbit juga telah mengubah cara berkomunikasi kita pada hari ini secara tidak sedar. Kelebihan dan kekurangan media mudah alih dalam sesuatu isu
Hampir semua orang mempunyai telefon mudah alih hari ini. Kemana sahaja kita pergi,kita dapat melihat orang memakai model telefon bimbit terkini. Telefon bimbit telah benar-benar mengubah cara orang berinteraksi. Kita boleh membuat panggilan, menghantar mesej teks, membaca e-mel , bermain permainan serta membaca dan mengedit dokumen di mana sahaja tanpa mengira masa. Hari ini, telefon mudah alih telah menjadi sebahagian daripada kehidupan ramai orang. Meninggalkan rumah tanpa telefon menyebabkan kita seperti “kucing hilang anak”. Jelas sekali, telefon mudah alih adalah salah satu ciptaan yang luar biasa zaman ini. Jadi apakah akibat daripada sentiasa menggunakan ini hari peranti demi hari ? Mari kita mengetahui kebaikan dan keburukan telefon bimbit di bawah:


KELEBIHAN

1. Memudahkan komunikasi

Kebanyakan orang mempunyai sekurang-kurangnya satu telefon pintar , jika tidak canggih, telefon bimbit mudah alih. Alat-alat ini adalah mudah untuk dibawa ke mana-mana dan kita boleh menggunakannya di mana sahaja selagi ada liputan rangkaian di mana sahaja kita berada. Ramai ibu bapa membenarkan anak-anak mereka untuk memiliki telefon bimbit kerana mereka merasa selamat dalam pemantauan mereka apabila mereka boleh mengetahui anak-anak mereka di mana sahaja mereka berada dan pada bila-bila . Telefon bimbit telah jelas membuat ia lebih mudah untuk berkomunikasi.


2. Sentiasa berhubung

Dengan tranformasi yang dibuat tahun demi tahun , telefon mudah alih menjadi lebih canggih seperti komputer dengan manfaat tambahan mudah alih. Satu boleh menerima dan menghantar e-mel, laman web semak imbas, muat turun permainan dan video, menempah tiket penerbangan , pemindahan wang kepada bank-bank dan juga berbual dengan rakan-rakan. Dengan telefon bimbit,kita disambungkan ke internet di seluruh dunia. Kita boleh mencari tempat dan panduan untuk ke tempat-tempat yang tidak pernah pergi dengan navigassi GPS, kita juga boleh menyemak setiap status kawan-kawan di media sosial mengenai apa yang mereka sedang lakukan dan juga boleh mengakses PC kerja dari jauh.

3. Kepelbagaian kegunaan

Telefon bimbit adalah alat mudah yang boleh digunakan untuk pelbagai tugas. Kita boleh mendengar muzik , menonton filem , bermain permainan , melayari , nota kedai , membuat panggilan video, dan juga menetapkan penggera untuk anda bangun dari tidur. Pengguna juga boleh menggunakan beberapa telefon untuk mengawal TV. Telefon bimbit pada hari ini telah menjadi pembantu peribadi yang moden.

4. Situasi kecemasan

Walaupun telefon bimbit tidak menjamin keselamatan, tetapi ia tetap boleh digunakan untuk membuat panggilan apabila berlaku kecemasan. Perjalanan dengan telefon anda adalah sangat penting. Dalam kes ketika menghadapi kemalangan, mangsa kemalangan sentiasa boleh menghubungi seseorang yang akan membantu mereka dalam situasi yang cemas.


KEKURANGAN

1. Gangguan yang berterusan

Oleh kerana kita sentiasa berhubung apabila mempunyai telefon mudah alih anda, ia menjadi lebih sukar untuk mengabaikan gangguan. Orang ramai sentiasa pada telefon mereka untuk menerima panggilan , menyemak rakan-rakan mereka di Facebook, berbual di WhatsApp , menyemak e-mel dan mendengar muzik. Ia telah menjadi hampir mustahil untuk mengelakkan gangguan yang tidak diperlukan. Jika kita tidak dapat mengawal diri di mana kita berada , ini boleh menjadi masalah kerana kita tidak akan mempunyai masa untuk mendapatkan apa-apa yang penting untuk dilakukan. Tambahan pula, kita tidak boleh mengelakkan kerja e-mel yang berkaitan dan panggilan telefon apabila berada di rumah bersama keluarga atau bercuti.

2. Kemungkinan untuk kebocoran maklumat peribadi

Untuk mendapatkan setiap maklumat pengguna di dalam peranti adalah sangat mudah. Walau bagaimanapun, ia juga berbahaya kerana ada kemungkinan orang lain mengakses telefon. Kecurian telefon bimbit adalah perkara biasa dan ia boleh meninggalkan maklumat peribadi pengguna telefon bimbit terdedah. Oleh itu, adalah penting untuk melindungi telefon anda daripada akses yang tidak dibenarkan. Kita juga harus mengelak daripada menyimpan data sensitif seperti bank dan butiran kad kredit .Ia juga adalah mungkin bagi seseorang untuk merampas e-mel dan media sosial akaun kita menggunakan telefon kita atas sebab-sebab yang berniat jahat.

3. Gangguan

Banyak kes kemalangan berlaku disebabkan oleh penggunaan telefon bimbit ketika memandu. Godaan untuk mengambil panggilan penting ketika memandu adalah besar. Walaupun kita boleh melakukannya dengan jayanya pada masa tertentu, ia bukan satu idea yang baik. gangguan itu mungkin menyebabkan anda kehilangan kawalan kereta dan seterusnya menyebabkan kemalangan. Walaupun ia adalah mungkin untuk meletakkan telefon anda pada tangan mod percuma , ia biasanya terbaik untuk menunggu sehingga anda sampai ke destinasi. Telefon bimbit juga boleh mengganggu mesyuarat atau kelas jika etika yang betul tidak diikuti . Telefon berdering semasa kelas atau mesyuarat boleh mengganggu perhatian hadirin dan membuang masa yang berharga . Sentiasa meletakkan telefon dalam mod senyap apabila berada dalam apa-apa keadaan 

4. Menjejaskan interaksi sebenar

Hari ini, bersosial yang melibatkan interaksi sebenar adalah sangat jarang berlaku. Ramai orang telah dikurangkan kepada berinteraksi pada platform sosial seperti Facebook dan Twitter, atau aplikasi chat seperti Viber dan WhatsApp. Walaupun tiada apa-apa yang salah dengan nyata berbual dengan rakan-rakan anda pada platform ini , ia boleh menjadi masalah jika ia dilakukan dengan mengorbankan bersemuka interaksi. Ia dengan mudah boleh membawa anda dari aktiviti kehidupan sebenar dan anda akan mendapati sukar berinteraksi dengan orang sebenar. Dalam keluarga di mana setiap ahli keluarga mempunyai telefon bimbit dan menggunakannya setiap kali mereka bersama-sama, ia mungkin menyebabkan kerosakan hubungan dan keluarga.Rujukan 

Campbell, S. W. & Park, Y. J. (2008). social implications of mobile telephony. the rise of personal communication society, 371-387.

( Lucas. (2015). Advantages and Disadvantages of Mobile Phones. Retrieved from Advantages and Disadvantages of Mobile Phones: http://www.enkivillage.com/advantages-and-disadvantages-of-mobile-phones.html

No comments:

Post a Comment

Hye! Please leave us your comments :)